torsdag den 11. november 2010

Linjefagsdokument 11/11 2010 Digitale spil.

I dag har vi spillet, og snakket om spil og børn.

Vi var inde omkring fordomme, holdninger, fordele og pædagogikken ved at bruge spil, og hvordan de skal bruges.
Det er selvfølgeligt vigtigt, ikke at blive hængende i en eller anden gammel forestilling om, at spil eksempelvis er fordummende og skadelige, forhindrer børn i at lege rigtigt, og gør børn usunde og ensomme.
Men modsat skal vi forholde os til, både hvad spil kan bruges til, didaktisk og pædagogisk, men vi skal forholde os reflekterende i forhold til brugen af spil i den pædagogiske praksis.

Spil er leg, og uformel læring kan ske ved leg.
Uformel læring. (Lotte Nyboe, Digital dannelse, 2009.)
"Uformel læring finder sted overalt for eksempel derhjemme, på biblioteket, i skolens frikvarter, i SFO´en, i sportsklubben, på internettet. I modsætning til formel læring bygger uformel læring ikke på læseplaner og et formaliseret belønningssystem, men på lyst og motivation til at udfolde sig på forskellig vis og deltage i forskellige typer af lærende og legende processer."

Vi snakkede om Flow (Csikszenmihalyi) i forhold til Edutainment. (education-entertainment).
"Mennesker, der er i flow, oplever at de i den aktuelle aktivitet er positivt fokuserede og fuldt koncentrerede. Flow oplevelsen er i sig selv motiverende" Sakset fra Blivklog.dk http://www.blivklog.dk/page3573.aspx

Vi var inde på forskellige spilgenrer og snakkede om Gameplay. Gameplay er helheden af det, spilleren møder i spillet (Notat fra timen). Gameplay er vigtig i en anmelders vurdering. (Wikipedia).

PEGI. Pan European Game Information. Vi snakkede om denne aldersmærkning af spillene. Det er specilet vigtigt for os som pædagoger, at vi både overholder, men også forholder os til denne mærkning. Mærkningen er lavet i samarbejde med psykologer, pædagoger og andre kompetente folk, og er ikke en mærkning vi har hentet fra USA. den er værd at lytte til.
Jeg vil personligt som pædagog ikke være skyld i, at de børn jeg arbejder med, ligger derhjemme med mareridt og bliver bange pga. at jeg har overtrådt denne mærkning. Men modsat i mindre sammenhænge kan man måske tale om, om en overtrædelse kunne bruges som en fælles tredje. Altså lade nogle børn, du ellers har svært ved at nå ind til, spille et spil, du ved ville falde i god jord hos dem. Men der skal du have dine overvejelser og argumenter i orden, fordi du er den ansvarlige.



Game- Lab.
I tomands grupper skulle vi undersøge et spil. I min gruppe valgte vi spillet "Angry Birds". Til at starte med mest fordi, spillet lå på en splinterny Ipad, og denne skulle lige prøves af. (Fantastisk enkel og lækker maskine).
Spillet var et spil, hvor du skulle skyde fugle afsted med en slangebøsse, og derved smadre små grise! (kort fortalt, der kommer andre typer fugle efterhånden, og forhindring og flere grise).
Det hele var i et meget enkelt og barnligt univers, og fremstod appellerende og ligetil. Spillet havde en snært af edutainment over sig, fordi små børn ville få lært om sigte, buer/vinkler, og lære at mestre en touchscreen. Der var virkeligt ligehed mellem handling og resultat, i modsætning til nogle spil, hvor man nemt ender med at sidde og trykke løs, fordi man ikke helt kan kode, hvad der egentligt gør, at spillet gør som det gør.
Jeg blev meget grebet af dette spil. Jeg holdt interessen i et par timer. Og spillet er klart opbygget omkring et point, videre til næste level princip. Det gælder bare om at samle mange point, og klare den opgave man er igang med, for at låse op til den næste. (man kan ikke spille alle levels til at starte med, man skal vinde for at låse dem op).  

Ingen kommentarer:

Send en kommentar