onsdag den 29. september 2010

Liniefagsdokument 29/9 2010. Lyd.

Underviser Eugén.

Undervisningen var kun skemalagt til 3timer og et kvarter, og så minus den tid det tager at finde på plads og holde pause. Inden for denne tidsramme, skulle vi lærer en masse om lyd, vores liniefag generelt, æstetik og hvad Eugén ellers havde i tankerne. Og han havde en del :-)


Derudover, skulle vi lave et konkret produkt, et Soundscape. Vi skulle bruge en lille diktafon og en computer. Software blev til Garageband, og det styrrede Mads og Casper fra min gruppe sikkert igennem. Tiden var desværre for kort til, at vi alle kunne prøve kræfter med software og redigering, så det blev dem der kendte til det i forvejen. Produktet blev, som det nu kan blive, når fem mennesker skal slå idéerne sammen og lave et færdigt og kreativt produkt på lidt over en time.

Vi snakkede bagefter om, hvordan nogle lyde genkendes med det samme, og andre måske ikke gør. Lyde vi gættede fra den anden gruppes Soundscape og lyde de gættede fra vores var bla: S-tog, Lyde fra supermarked, lyden af flasker der bliver smidt i genbrugscontainer, lyden af en ølkasse, lyden af én der drikker/synker og flere lyde.    







Egne noter, erindringer og refleksioner efter Eugéns oplæg.

Lyden er videoens/billedets hellige skrift (Citat ...?)

Hvis du blander gul og blå får du grøn. Hvis du blander lyden af en kaffe maskine og et tog får du ..... 2 lyde der er blandet sammen, og ikke et kaffe maskine tog.

Soundscape er ikke det samme som et lydbillede, men noget større og  uden billedets ramme. Altså et lyd landskab.

Hvordan er tale uden kropssprog - hvordan ville kropssprog være uden tale. lyd uden billede - billede uden lyd.

Findes der lyde på jorden som ikke eksisterer længere og er der kommet nye til.

Dagens undervisning satte tanker i gang, og har givet mig en lyst til, og udforske et område jeg aldrig rigtigt har tænkt over før. Lydverdenen. Hvordan kan dette overføres til mit senere pædagogiske job. Kan jeg arbejde med lyde med børn ved brug af medier. Kan jeg styrke deres med mediekompetence ved at lade dem optage lyde til en lydgætteleg? Måske her var noget der kunne prøves af i praktikken. Det er ikke udstyrskrævende andet end en simpel optager/diktafon, med en optag og pause knap. Findes der en simpel og tilgængelig software, som jeg kan bruge til at afspille lyden fra, så børnene/brugerne kan se lydens udslag. Visuelt opdagede vi i dag, at lyde ser meget forskellige ud grafisk i softwaren, og nogen hurtigt genkendes. Eksempelvis havde det andet hold optaget nogen der sang Hjulene på Bussen, og når de kom til "gennem hele byen", kom der et let genkendeligt og flot udslag.


"Gennem Hele Byen"

Ingen kommentarer:

Send en kommentar